सुदूरपश्चिमकाे कृषि उत्पादनमा विषादी प्रयोग बढ्यो

अन्तराष्ट्रिय अन्य खेलकुद फोटो फिचर बैंक/वित्त मनोरंजन राजनीति व्यापार समाचार सूचना प्रविधि

अत्तरियाको कृषि हाटबजारबाट संकलन गरिएको तरकारीको २० नमुनामा रेड लेबलको विरादी अवशेष भेटिएपछि सो तरकारी नष्ट गरियो । गत आर्थिक वर्षमा अत्तरिया कृषि हाटबजारस्थित विषादी अवशेष द्रुत विश्वेषण इकाईले दुई हजार ७१७ नमुना परीक्षण गर्दा २० नमुनामा रेड लेबलको विषादी भेटिएको थियो । ९ वटा नमुनामा एल्लो लेबलको विषादी अवशेष भेटिएको थियो ।

विगतमा भारतबाट आउने तरकारीमा अत्यधिक विषादी प्रयोग भएको भेटिएपनि पछिल्लो समयमा नेपालमै उत्पादन हुने तरकारीमा पनि अत्यधिक विषादी प्रयोग भएको भेटिन थालेको छ । बेमौसमी तरकारीको रुपमा उत्पादन हुने व्यावसायिक कृषि फर्मबाट ल्याइएका तरकारीमा बढी विषादी प्रयोग भएको फेला परेको छ ।

नमुना परीक्षण गरिएका तरकारीमा रेड लेबलको विषादी अवशेष भेटिँदा नष्ट गरिएपनि अधिकांश तरकारी परीक्षण नै नगरी भान्सासम्म पुग्ने गरेका छन् । यसले उपभोक्ताको स्वास्थ्यमा प्रत्यक्ष रुपमा प्रभाव पारेपनि यसको नियामक निकाय मौन छ । कृषि उत्पादन बढाउने नाममा अत्यधिक विषादी प्रयोग भइरहँदा कृषि क्षेत्रका निकायले न त किसानलाई विषादी प्रयोगबारे सचेत गराउन सकेका छन् न त अत्यधिक विषादी प्रयोग भएको तरकारी र फलफूल बजारमा पुग्नबाट रोक्न नै सकेका छन् ।

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *